Εξόδιος Ακολουθία και ι. Μνημόσυνα μακαριστού Αγιορείτου Μοναχού π. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ (Μπιλάλη).

Την 4η Ιουνίου 2014 εκοιμήθη εν Κυρίω ο ΙΔΡΥΤΗΣ και Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΕΦΙΠ, καθώς και Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου “Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης”, Αγιορείτης μοναχός π. Νικόδημος (Μπιλάλης), Γέρων της Ιεράς Καλύβης Υπαπαντής του Κυρίου-Καψάλα Αγίου Όρους, σε ηλικία 83 ετών. Ο μακαριστός Γέροντας ήταν γόνος Υπερπολύτεκνης Οικογενείας, 2ος από 17 παιδιά-αδέλφια, θεολόγος και φιλόλογος, λόγιος και πολυγραφότατος συγγραφέας.

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ-ΤΑΦΗ.

Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, όπου και υπαγόταν,  την 5η Ιουνίου και ώρα 13.30΄. Προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής, Αρχιμ. Γαβριήλ, με τη συμμετοχή 15 και πλέον Ιερέων, πλήθους Μοναχών και λαϊκών. Εν συνεχεία έγινε η ταφή του στο Κοιμητήριο της Ι. Μονής. Παρατέθηκε Τράπεζα όπου αναφέρθηκαν στον εκλιπόντα με σύντομες ομιλίες τους ο Καθηγούμενος Γερ. Γαβριήλ, ο π. Μάξιμος Ιβηρίτης και ο μικρότερος κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού Γέροντος Νικοδήμου κ. Νικόλαος Μπιλάλης.

Στην εξόδιο Ακολουθία μετέβη αντιπροσωπεία της Π.Ε.ΦΙ.Π. με επικεφαλής τον Διευθυντή του Συλλόγου κ. Ιωάννη Θαλασσινό.

3ΜΕΡΑ και 9ΜΕΡΑ Ι. ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ.

Η Π.Ε.ΦΙ.Π. ετέλεσε θ. Λειτουργίες γιά τα τριήμερα και τα εννιάμερα (Μνημόσυνα) την Παρασκευή 6η και την Πέμπτη 12η Ιουνίου (αντίστοιχα) στον έναντι Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (οδ. Ακαδημίας, Αθήνα). Στα 9μερα ομίλησε ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντώνιος Αντωνίου. Μετά το πέρας των Μνημοσύνων προσφέρθηκε καφές στα Γραφεία του Συλλόγου.

40ΝΘΗΜΕΡΟ Ι. ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

Το 40θήμερο ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντα Νικοδήμου τελέσθηκε  στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος,  καθώς και στην Αθήνα, από την Π.Ε.ΦΙ.Π.

Στην Ι. Μ. Παντοκράτορος τελέσθηκε κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (με το παλαιό ημερολόγιο), 11 προς 12 Ιουλίου. Παρέστησαν οι αδελφοί του Γέροντος, κ. Αθανάσιος Μπιλάλης, θεολόγος, κ. Νικόλαος Μπιλάλης, δικηγόρος και ο  ανηψιός του Υπερπολύτεκνος Ιερέας (12 τέκνα) π. Αντώνιος Μπιλάλης, φιλόλογος, μετά λοιπών συγγενών, φίλων και γνωστών του Γέροντος.

mikrhΑπό το 40νθήμερο ι. Μνημόσυνο στην Ι. Μονή Παντοκράτορος, Αγίου Όρους. (Στο κέντρο, 3ος από αριστερά ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμ. Γερ. Γαβριήλ και 2ος από αριστερά ο ανηψιός του Γέροντος π. Αντώνιος Μπιλάλης).

Επίσης ι. Μνημόσυνο τελέσθηκε και από την Π.Ε.ΦΙ.Π. το Σάββατο 12 Ιουλίου στον έναντι των Γραφείων της Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής (οδ. Ακαδημίας). Της  θ. Λειτουργίας και του ι. Μνημοσύνου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης (Αλβανίας) κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ (Τριάντης) και συλλειτούργησαν οι κάτωθι Ιερείς (αλφαβητικώς κατά το όνομα): π. Αθανάσιος Γιαννόπουλος,  π. Απόστολος Θεολόγου, π. Ιωάννης Διώτης, π. Ιωάννης Καμπουράκης, π. Ιωάννης Κατής, π. Κων/νος Τρεμούλης, π. Νεκτάριος Τσεκούρας και π. Νικόλαος Κόγκος.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι κάτωθι Ιερείς: π. Βασίλειος Παπαβαρσάμης, π. Θεόκλητος Μαλεβίτης, π. Θεότιμος Τσάλας, π. Νεκτάριος Γεωργογιάννης, π. Νεκτάριος Ζιόμπολας και π. Κων/νος Βαστάκης.

Μίλησαν για το μακαριστό Γέροντα, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιγνάτιος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντώνιος Αντωνίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρός της π. Νεκτάριος Ζιόμπολας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μηλιωτών Ηλείας (γενέτειρα του π. Νικοδήμου) κ. Διονύσιος Δημόπουλος.

Μετά το πέρας του ι. Μνημοσύνου στα Γραφεία της Π.Ε.ΦΙ.Π. προσφέρθηκε καφές και παρατέθηκε  τράπεζα.

 

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντώνιος Αντωνίου, ομιλών στο ι. Μνημόσυνο, και όπισθεν ο Α΄ Αντιπρόεδρος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ζιόμπολας.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την τράπεζα. που παρατέθηκε στα Γραφεία της Π.Ε.ΦΙ.Π. μετά  το 40νθήμερο ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος. Διακρίνονται στο κέντρο ο Σεβασμ. κ.κ. Ιγνάτιος, αριστερά του ο Πρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντ. Αντωνίου και δεξιά του ο Α΄ Αντιπρόεδρος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ζιόμπολας.
Άποψη μέρους της τραπέζης.

 

3ΜΗΝΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου (6.30-9.00 π.μ.) η Π.Ε.ΦΙ.Π. ετέλεσε το 3μηνο ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Νικοδήμου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Χρυσοσπηλαιωτίσσης, οδ. Αιόλου 60, Αθήνα, όπου συχνά εκκλησιαζόταν ο Γέροντας).

Στή θ. Λειτουργία, εκτός από τον  Προϊστάμενο του Ι. Ναού σεβαστό π. Αθανάσιο Α τ τ ά ρ τ, που προεξείρχε, συλλειτούργησαν και οι σεβαστοί Ιερείς (αλφαβητικά): π. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, π. Ιωάννης Διώτης, π. Ιωάννης Πατίτσας, Στο δε ι. Μνημόσυνο, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν και οι σεβ. Ιερείς: π.  Ιωάννης Καμπουράκης, π. Κωνσταντίνος Τρεμούλης και π. Θεότιμος Τσάλας.

Σύντομες επιμνημόσυνες ομιλίες εκφωνήθηκαν από τον σεβ. π. Αθανάσιο Αττάρτ, τον κ. Κων/νο Σανιδά (τυπογράφο και επί πολλά έτη φίλο και συνεργάτη του π. Νικοδήμου) και τον Πρόεδρο της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντώνιο Αντωνίου.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου προσφέρθηκε καφές.

 Στο κέντρο ο π. Αθανάσιος Αττάρτ, αριστερά του ο π. Ιωάννης Διώτης, ο π. Ιωάννης Πατίτσας και ο π. Ιωάννης Καμπουράκης. Δεξιά του ο π. Θεότιμος Τσάλας, ο π. Κων/νος Τρεμούλης και ο π. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

 

6ΜΗΝΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου  (7.30-10.00 π.μ.) η Π.Ε.ΦΙ.Π. ετέλεσε το 6μηνο ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Νικοδήμου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, οδ. Ακαδημίας, έναντι των Γραφείων της.

Στή θ. Λειτουργία, προεξείρχε ο σεβαστός π. Ιωάννης Διώτης, συλλειτούργησαν και οι σεβαστοί Ιερείς (αλφαβητικά): π. Ιωάννης Πατίτσας, π. Κων/νος Τρεμούλης και π. Νικόλαος Κόγκος (εφημέριος του Ι. Ναού). Στο δε ι. Μνημόσυνο, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν και οι σεβ. Ιερείς: π.  Νεκτάριος Ζιόμπολας (Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π.).π. Νικόλαος Γούμενος και π. Σπυρίδων Λόντος (εφημέριος του Ι. Ναού). Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι σεβ. Ιερείς π. Δημήτριος Χρυσοχοϊδης και π. Θεόκλητος Μαλεβίτης.

Σύντομη επιμνημόσυνη ομιλία εκφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ. Αντώνιο Αντωνίου.

Μετά το πέρας του ι. Μνημοσύνου στα Γραφεία της Π.Ε.ΦΙ.Π. προσφέρθηκε καφές.

Φωτογραφία από το 6μηνο ι. Μνημόσυνο του Γέροντος Νικοδήμου. Στο κέντρο ο π. Ιωάννης Διώτης. Aριστερά: Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ζιόμπολας (Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π.), π. Ιωάννης Πατίτσας και π. Σπυρίδων Λόντος. Δεξιά: π. Νικόλαος Γούμενος, π. Κων/νος Τρεμούλης και π. Νικόλαος Κόγκος

p.NIKODHMOS (OMILIA 28.10.2005)