Επιστολή στήριξης των Πολύτεκνων Οικογενειών απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Επιστολή στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών που επιβαρύνονται βαρύτατα με το νέο φορολογικό νόμο απέστειλε (3. 12. 2012) ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

 

image_thumb[4]

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Εξοχώτατε κ. Υπουργέ, Η οικογένεια κατά τον Απ. Παύλο είναι «η κατ’ οίκον εκκλησία», το φυτώριο τής Βασιλείας του Θεού και το εργαστήριο ενάρετων προσωπικοτήτων. Μέσα στην ατμόσφαιρά της διαπλάθεται ο εργατικός άνθρωπος, ο ευσεβής χριστιανός, ο χρηστός πολίτης, ο ευσυνείδητος επαγγελματίας.

Πολιτείες χωρίς οικογένεια δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Είναι, γενικότερα, ένα θερμοκήπιο μέσα στο οποίο καλλιεργείται ο κοινωνικός, ο οικονομικός, ο πολιτικός και ο θρησκευτικός βίος. Επομένως, ο προορισμός τής οικογένειας είναι θείος και κοσμοϊστορικός.

Έχοντας πληροφορηθεί από τα Μ.Μ.Ε. τις επαχθείς διατάξεις του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, που εντός ολίγου πρόκειται να κατατεθεί για διαβούλευση,* θεωρώ ποιμαντική μου μέριμνα και υποχρέωση, πού απορρέει ακριβώς από την καθοριστική σημασία τού ευλογημένου από τον Θεό θεσμού τής οικογένειας πού μόλις σκιαγράφησα, να παρέμβω και να σάς παρακαλέσω να επανεξετάσετε τα άρθρα πού αφορούν τη μείωση τού αφορολόγητου για τούς έλληνες πολίτες με παιδιά.

Ουσιαστικά πρόκειται, όπως πολλοί ακράδαντα και τεκμηριωμένα υποστηρίζουν, για έναν παραλογισμό και μία «τιμωρία» τής ελληνικής οικογένειας από την πλευρά τής Πολιτείας. Ιδιαίτερα βάλλεται κατάφωρα η ηρωική πολύτεκνη οικογένεια, αφού η φορολογική επιβάρυνση κλιμακώνεται δραματικά για τούς γονείς πού ανατρέφουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μνημονικές περικοπές θα εξαντλήσει περαιτέρω και θα οδηγήσει στον μαρασμό το δυναμικότερο κύτταρο ανανέωσης τού πληθυσμού και φυσικά θα συντελέσει στον μεγαλύτερο περιορισμό των υποψηφίων πολυτέκνων, όταν ο δείκτης γηρασμού τής χώρας μας κινείται ανοδικά με παράλληλη συρρίκνωση τού παιδικού πληθυσμού. Ενδεικτικά θυμίζω, ότι τη δεκαετία 1971-1981 η αύξηση τού πληθυσμού ανήλθε στο 0,37%, όταν τη δεκαετία τού 1950 ήταν στο 9%. Σήμερα, λόγω και τού μοντερνισμού πού τείνει στην κατάργηση τής οικογένειας, το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων είναι αρνητικό στον ελληνικό πληθυσμό, όταν το αντίστοιχο στους αλλοδαπούς είναι πλεονασματικό, με συνέπεια σε λίγα χρόνια, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, να έχουμε γίνει μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα.

Και στο σημείο αυτό, συμμεριζόμενος τον γενικότερο προβληματισμό, αναρωτιέμαι γιατί η Πολιτεία παρά τις πολυάριθμες δημογραφικές μελέτες πού έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και όλες κρούουν τον κώδωνα τού κινδύνου για την εθνική μας συνοχή, βιωσιμότητα και ιστορική συνέχεια λόγω τής υπογεννητικότητας, όχι μόνο δεν έχει συνειδητοποιήσει την ύψιστη εθνική ανάγκη στήριξης τής οικογένειας και κυρίως εκείνης με περισσότερα από δύο παιδιά μέσω μιας οικογενειακής πολιτικής, αλλά και την υπονομεύει, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ας θυμίσω εδώ ότι η λαμπρή νίκη τού 1821 κερδήθηκε, διότι και «οι καλύβες ήταν γεμάτες παιδιά», όπως διακήρυξε ο Μεγάλος Κολοκοτρώνης. Ο καθηγητής, επίσης, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο τής Μασαχουσέτης Samulson έχει διατυπώσει την άποψη πώς «η κοινωνία στην οποία οι γονείς νομίζουν ότι ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι αρκετά, είναι καταδικασμένη σέ εξαφάνιση, γιατί τα δύο παιδιά κατά οικογένεια δεν αρκούν προς αντιστάθμιση εκείνων πού πεθαίνουν ή μένουν άτεκνοι ή δε νυμφεύονται».

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η πολυτεχνική αριθμητική του φιλόλογου (Νικόδημου) Μπιλάλη (Περιοδικό της Π.Ε.ΦΙ.Π., “ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”, τ. 9/1981, σελ. 3). Υποστηρίζει, πιο συγκεκριμένα, ότι: 1 παιδί ίσον 0 παιδιά, γιατί δεν είναι ούτε η φυσική συνέχεια και αναπλήρωση των γονέων. 2 παιδιά ίσον 0, διότι είναι μόλις το ελάχιστο όριο και οδηγεί σε φυσικό μαρασμό την οικογένεια. 3 παιδιά, επίσης, ίσον 0 παιδιά, γιατί και το τρίτο παιδί δεν είναι παράγοντας ανανεωτικός και δυναμικός για την οικογένεια και μάλιστα την οικογένεια ως συστατικό κύτταρο τής στενότερης αλλά και τής ευρύτερης Οικογένειας, τής μικρής πατρίδας, τού Χωριού-Χώρας και τής μεγάλης πατρίδας, τού Έθνους. Γιατί και το τρίτο παιδί δεν ανανεώνει και δεν αναπληρώνει τα φυσικά μειονεκτήματα τής μεγάλης και μικρής οικογένειας, όπως τη φυσική ατεκνία, την ασθένεια, τον πρόωρο θάνατο, τη μετανάστευση, τον θάνατο κ.λπ. 4 παιδιά ίσον 1 παιδί.

Έτσι, ο φυσικός και φυσιολογικός ορισμός τής οικογένειας δεν ορίζεται από την ύπαρξη απλώς παιδιών ανεξαρτήτως αριθμού, αλλά από τα 4 παιδιά. Αυτό, βέβαια, ισχύει για τα φυσικά –φυσιολογικά όρια, με βάση την κοινή και την κοινωνική -όχι μοντέρνα αλλά παραδοσιακή ελληνική- λογική, πού θεωρεί ότι η οικογένεια είναι το πρώτο κύτταρο τού οργανωμένου συλλογικού βίου, ότι θεμέλιο για την ανθρώπινη ζωή είναι η οικογένεια και όχι το άτομο, ότι αληθινή ζωή σημαίνει το να μη ζεις μόνο για τον εαυτό σου, ότι οι άνθρωποι είναι προορισμένοι να ζουν ο ένας χάρη τού άλλου, γιατί ο άνθρωπος είναι «φύσει κοινωνικόν ζώον» κατά τον Αριστοτέλη και γιατί «ένεκα τούτου καταλείψει άνθρωπος τόν πατέρα αυτού και την μητέρα καί προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού» (Γεν. β΄ 18-25).

Εν κατακλείδι, για μία ακόμη φορά, απευθύνω έκκληση προς την ελληνική Πολιτεία να σταθεί αρωγός στα πολλά και ποικίλα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες και κυρίως οι πολύτεκνες, πού είναι στυλοβάτες τού Έθνους μας. Θερμά παρακαλώ τον Πρωθυπουργό τής Χώρας μας καί τήν Κυβέρνηση όχι μόνο να μειώσουν τη φορολογία των πολυτέκνων οικογενειών, αλλά και νά θεσπίσουν ευεργετικές διατάξεις για τη διευκόλυνσή τους, ώστε να γίνει η Πολιτεία ο Σίμων ο Κυρηναίος για τη δεινοπαθούσα πολύτεκνη οικογένεια.*

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ».

———————————————————

* Σχόλιο. Π.Ε.ΦΙ.Π.:  Δυστυχώς η έκκληση του Σεβασμιωτάτου δεν εισακούστηκε και κατά τον νέο Φορολογικό Νόμο που ψηφίστηκε τα παιδιά είναι “τεκμήριο”!!